Op de Hebriden….

Het was weer nacht toen we in stromende regen Barra bereikten. Zo’n 50 mijl voor de aankomst bereken je watcastle-bay ongeveer mogelijk zou kunnen zijn en hoopte ’s avonds rond 10.00 te arriveren maar helaas. De wind speelde ons ook in dit laatste stuk weer parten. De tweede leg kenmerkte zich door de wisselende en onvoorspelde wind. De noorden wind na de Fastnet rock en dus opkruisen, was wel voorspeld. Na Black Head was de koers noordoost en zou met de noordwesten wind ruim bezeild moeten zijn maar helaas. Op dit stuk hebben we wel geanticipeerd dat de wind zou ruimen en hebben hier gekozen voor een wat ruimere koers en dus hogere snelheid. Uiteindelijk pakte dat ook wel zo uit maar het koste ons ook wel zeker 20 mijl extra varen. In de drie dagen varen moesten we steeds zeer goed op de bootsnelheid blijven letten door de steeds veranderende wind en het maakte het tot een vermoeiende wedstrijd.

Barra, in Castle Bay, is een bijzondere plek om te zijn. Een kade of steiger ontbreekt en we liggen dan ook aan een ankerplaats. Eerst hadden we al 3 pogingen nodig om goed grip te krijgen en voor de zekerheid hebben we nog een tweede anker gelegd. In de nacht is toen de wind gedraaid en behoorlijk toegenomen. De boot is netjes meegedraaid en we hadden vertrouwen in de ankers. In de ochtend hebben we de rubberboot opgeblazen en zijn naar de kant gegaan voor het inleveren van ons declaratie formulier met daarop onze aankomsttijd. In het Hotel hebben we van het prachtige uitzicht genoten over de baai maar ook koffie in het prachtige Engelse pand. Toen we weer naar de boot wilden was er paniek, onze boot was losgeslagen en moesten er snel met reddingsboot naar toe. Toen we bij de boot kwamen bleken er al mensen op en hadden ook de motor gestart, gelukkig was alles startklaar. Gelukkig geen schade en zijn daarna aan een vast anker, naast een Katamaran gegaan en konden we vannacht rustig slapen.

In de eerste etappe zijn we 3e geworden maar nu toch 4e in de IRC 2. We zijn er zelf tevreden mee, alles nog heel en behoudend gevaren, het is nog ver naar Plymouth……

Straks gaan we nog proberen wat boodschapjes te doen in dit behoorlijk van de buitenwereld afgesloten deel van fastnetSchotland, een beetje antischeurbuik voedsel kan geen kwaad. We hebben overigens nog wel voldoende houdbare spullen om straks weer in Lerwick te komen. En dan, vannacht om 02.25, beginnen we aan onze 3e etappe en gaan er weer voor 100% tegenaan.

Misschien hebben jullie het al uitgevonden maar er is een nieuwe website van de race. www.rbandi.com