Lerwick…..Lowestoft, 470 zeemijlen.

De wind was behoorlijk gaan liggen in de avond voordat wij om 01.45 uur los gingen van de wal in Lerwick. De winddolfijntjes leek op te zijn maar eenmaal in de Sound of Lerwick stond er toch nog wel 8kn uit het noordwesten. Eerst met de light genua over de startlijn om 02.40 uur en daarna meteen de spinaker erop. We konden nog zo’n 24 uur met de spi op naar het zuiden, daarna zouden we in een groot hogedrukgebied terecht komen boven de Noordzee. Na een uurtje op zee stond er in buien meer wind dan we dachten. Laura moest wakker worden om de spi te strijken en zijn op de code 0 verder gegaan met een rifje in het grootzeil.

Na Laura’s wacht hebben we de spi weer gezet, de wind zat toen definitief onder de 16 knopen. In de dichte mist de hele nacht gespinakerd, je zit dan meer achter de pc dan dat je buiten zit, je ziet dan veel meer. De volgende dag dan toch de verwachte windstilte, en kwamen in dat etmaal niet aan de 185 mijl van het eerste. Met 8 kn varen we met de code 0 heel lang hoog aan de wind. Later in de avond hebben we de genua weer gezet met zelfs weer een rif in het grootzeil, meer dan 15 kn wind. Weer is het mistig en ook stik donker. Laura moest mijn laatste wacht wel 3x uit bed voor zeilwisselingen en heb haar dan nu maar laten liggen tot het weer wat begon te schemeren.

We hebben in het hogedrukgebied voor mijn gevoel wel de goede slagen gemaakt en de goede zeilvoering gebruikt. Misschien hebben we de slag naar het zuidwesten, de Engelse kust te lang doorgezet. Uiteindelijk was het daar moeilijk met licht weer en veel draaiingen maar vooral ook de zeer sterke stroming voor de kust, het zat ook nog eens tegen springtij aan. Maar met nog een veel wisselingen van spinaker met code 0 gingen we toch om 16.54 over de finishlijn bij Lowestoft, erg moe waren we. Onderhand beginnen we te merken dat best een uitputtingsslag is. Dit is de eerste keer dat we niet in de nacht aankomen en dus niet in de nacht moeten herstarten. Nu hebben we een nacht van 12 uur geslapen en zijn er wel weer bij. Straks maar eens wat van het mooi Lowestoft bekijken.