Antwerprace 2010

voordekkersAl op maandagmiddag vertrok ik vanaf Aemstelsigt naar Scheveningen. Daar ben ik alvast op de helft tot Vlissingen, vanwaar we dan vrijdagavond richting Terneuzen kunnen gaan.

De ebstroom zou pas om 16.30 richting het zuiden gaan stromen vanaf Den Helder dus had ik niet veel haast op maandag. Met een zuidoosten windkracht 3 was het heel lekker zeilweer en boven land hing allemaal bewolking maar op zee was het geweldig mooi weer. De zon heb ik mooi onder zien gaan en om 1.00 lag ik in de haven van Scheveningen afgemeerd. Dinsdag ben ik met tram, trein en bus naar huis gegaan omdat ik, voor de bruiloft van Linda & Rutger, een auto in Scheveningen wil hebben. Woensdag eerst mijn feestpak opgehaald bij tante Marian, op verjaardag geweest bij zus Lia en later bij Karen geweest…………onderweg naar Scheveningen.

Donderdagochtend met Sjaak vanuit Scheveningen naar Vlissingen gevaren. We hebben veel diesel verstookt want het was bladstil, spiegelgladde zee. Ik denk pas ter hoogte van Ouddorp zijn we op de windkracht verder gegaan. Voor die tijd heb ik nog even wat slaap ingehaald en eenmaal onder zeil heeft Sjaak hetzelfde gedaan. Om 17.00 lagen we in jachthaven de Schelde in Vlissingen. De volgende dag eerst eens lekker uitgeslapen en toen begonnen met het ombouwen van de boot. De dacron toerzeilen wisselen voor de carbon wedstrijdzeilen is het meeste werk. Maar ook schoonmaken en boodschappen doen moest gebeuren. Toen Kasper om 16.00 kwam was het meeste gedaan. Maarten, Marianne, Laura en Ruud waren er om 19.00. Het eten stond toen al op tafel dus aanvallen. Om 20.00 wilde ik vertrekken naar Terneuzen. Dit is nog eens 12 zeemijl varen en we hadden dikke stroom tegen. Om 23.00 troffen we daar Jasper en Mariëlle. Zij waren met de trein en bus naar Terneuzen gegaan om daar alvast de wedstrijdformulieren en spullen op te halen. Volle bak om met zoveel mensen aan boord te zijn en te slapen. Eerst nog wel even wat sterke verhalen bijgekletst en biertjes en wijntjes gedronken met elkaar. Het is altijd nogal onrustig die haven, het hotste en klotste de hele nacht door. Sommigen van ons deden geen oog dicht. Om 8.00 weer op want de start zou om 22.30 zijn en het is ook nog wel ´n uur varen naar het startgebied. Toen we op stonden zat het potdicht van de mist dus al snel hoorden we dat de uitstelvlag hing, de rattenstaart. Rond 10.00 kwam de boel toch eniet zo gemotiveerden beetje in beweging en kwam het bericht dat we in konvooi en onder begeleiding van commissieboten naar het startgebied zouden varen. Daar aangekomen bleef de `rattenstaart` maar hangen. Eerst wel heel terecht want het was nog steeds behoorlijk mistig maar gaande weg werd het zicht steeds beter. Uiteindelijk startten we pas na 13.00 en we waren wel blij dat we toen weg konden maar teleurgesteld dat we niet om 12.00 waren gegaan want dat kon gemakkelijk.

Wordt vervolgd.